700 TL ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE KARGO ÜCRETSİZ

Zeytinyağı Nasıl Yapılır

06-10-2018 13:39:12
Zeytinyağı Nasıl Yapılır
Zeytinyağının sofralara yolculuğunun hikayesi oldukça etkileyicidir. Ağaçlardan toplanan zeytinler toplama aşamasında içine karışan kabuk,yaprak gibi fazlalıklardan ayıklanarak yıkanıp temizlenir ve sıkım işlemi için hazırlanır. Teknolojinin olmadığı veya teknolojiye ulaşmanın ve teknolojik imkanların daha zor olduğu dönemlerde zeytinleri sıkmak için granit,taş tekerleklerden faydalanılırdı. Şimdi ise paslanmaz çelikten silindirler zeytinleri ezip sıkarak hamur formuna getirir. Zeytinler hamur haline getirildikten sonra zeytin hamuru yoğurulur. Yoğurulma esnasında ise zeytinyağının hamurdan ayrılmasını kolaylaştırmak için azar azar su eklenir. Böylece hamurda bulunan zeytinyağı sudan ayrılarak bir araya toplanmış olur. 
Zeytin hamurunun yoğurulma işlemi 20 dakika ile 40 dakika arasında tutulur. Bu sürenin üzerine çıkıldığında yağa başka tat ve renk karışması kaçınılmaz hale gelir. Bunun yanında hava ile temasın uzun tutulmasından dolayı da elde edilen zeytinyağının kalitesi de düşecektir. Bu sürenin altında kaldığında ise elde edilebilecek zeytinyağı potansiyelin altında olacaktır.
Günümüz teknolojisiyle donatılmış modern tesislerde yoğurma işleminde oksitlenmeyi önleyen zararsız bir gazla dolu tanklar kullanılır. Bu sayede elde edilecek olan yağın miktarı artarken lezzeti de artmakta ve yağın kalitesinin korunması da sağlanmaktadır. Zeytinyağının daha çok sıkması için hamur 27-28 derecelerde ısıtılabilir, bu şekilde yağ daha fazla çıkar ama oksitlenme sorunu ortaya çıkar. Bu sıcaklıklarda yapılan sıkıma soğuk sıkma denir ve soğuk sıkma zeytinyağları bu yöntemle elde edilir.
Sıkma işlemi bittikten sonra kalan hamur tekrar sıkım veya yüksek hızda dönen santrifüj makinesine atılarak biraz daha yağ elde edilebilir. Bazı üreticiler bu işlemden sonra kalan artık posada bulunan yağı da almak için bir takım işlemler uygular ve bu işlemler ve bu posadan alınacak yağların kalitesi düşük olur.
mut zeytinyağı
Zeytinyağının yolculuğundan sonra mut zeytinyağı hakkında da bir şeyler yazmak isteriz. Mut'ta 12 milyonu geçen zeytin ağaçlarıyla doğal yöntemlerle zeytin üretiliyor. Mut zeytinyağına lezzetini veren de mut zeytinyağının kaynağı olan zeytinlerin doğal ve ilaçsız yetiştirilmesidir. Mut zeytinyağı kalitesi ile ülkemizde adını duyurmakla kalmayıp yurt dışında da ülkemizi en iyi şekilde temsil ediyor. İtalya'daki Uluslararası Zeytinyağı Kalite Yarışmasında altın madalya kazanan mut zeytinyağı hem kaliteleri hem lezzetli hem de doğal olmasından dolayı çok tercih ediliyor. Mut zeytinyağını sofralarla buluşturmayı hedefleyen zeytinyagievi.com'dan altın madalya ödüllü mut zeytinyağını alı tadabilirsiniz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.