Fındık Fidanı Çeşitleri Ve Özellikleri
22-09-2021
17:18:00
Fındık Fidanı Çeşitleri Ve Özellikleri
Karadeniz bölgesinde yetiştirilen ve dünyadaki üretiminde de lider konumunda olduğumuz fındık; üretildiği araziye, cinsine göre verimde ve lezzetinde farklılıklar gösterebiliyor. Üreticiler uzun yıllardan beri, birbirinden görünüm ve tat olarak farklı olabilen bu fındıkları ayırt edebilmek için hepsine farklı isimler vermişlerdir.
Palaz Fındık: Lezzet ve kalitesi orta olan bu fındık çeşidi daha çok Ordu ilinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Oldukça iri olan meyvesi dolgun, yuvarlak ve basıktır. Ortalama 16.01 mm uzunluk ve 19.26 mm genişlikte olan meyvelerinin kabuğu kahve renktedir. Kabuk kalınlığı ince ve kolay kırılır. İç meyvenin üzerinde kahve renkli, ince zar bulunur ve meyvesi beyaz renklidir. Kökleri yüzlek ve daha çok yanlara gelişme gösterdiğinden toprak derinliği az, killi, kumlu ve çakıllı topraklarda dahi yetişebilmektedir. İlkbaharda diğer fındık çeşitlerinden daha önce uyandığından dondan daha fazla zarar görmekte ve meyveleri daha çok haşere zararına uğramakta.
Giresun Yağlısı: Kendine özgü tat ve lezzeti, çiğ veya kavrulup yendiğinde damakta bıraktığı aroması ve tadı Giresun Yağlısı Fındığını diğer fındık çeşitlerinden ayıran özellikleridir. Kahverengi, parlak, loblu ve ucu hafif tüylüdür. Bir ılıman iklim meyve türüdür. 550 m rakıma kadar olan yıllık optimal sıcaklığın 13-16 °C, en düşük sıcaklığın -5°C ve en yüksek sıcaklığın 35°C olduğu yerlerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yıllık yağış toplamının 700 mm'nin üzerinde ve bu yağışın aylara dağılımının dengeli olması gerekmektedir. Haziran ve temmuz aylarında oransal nem %60'ın altına düşmediği, taban suyu yüksek olmayan, bitki besin elementlerince zengin tınlı-humuslu ve pH'ı 5-7 arasında olan topraklarda yetişir.
Ordu Çakıldak: Yaygın olarak Ordu’da yetişen ve Karadeniz’de "Delisava” adıyla da ünlenmiştir. Diğer fındık çeşitlerine göre oldukça geç uyanır ve bu da don olaylarından mümkün mertebe az zarar görmesini sağlar. Çakıldak fındık her türlü iklim ve toprak koşullarına uyum gösterebildiğinden en çok verim alınabilen fındık çeşitleri dediğimizde aklımıza gelecek türdür. Açık renk bir kabuğa sahiptir. Fındık içi ise fildişi bir renktedir.
Karadeniz fındık bölgesinde yetiştirilen çeşitlerin hasat zamanı yıllara göre değişmekle beraber sahil bölgede 1-10 Ağustos, orta bölgede 10-20 Ağustos ve yüksek bölgede 20 Ağustostan sonradır.
Fındık fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 774 67 77 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0542 827 69 47 numaralı whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz. Sitemiz üzerinden kredi kartı havale posta çeki ödeme yöntemlerini kullanarak Fındık fidanı ve diğer satışta olan meyve fidanı çeşitlerini, sebze fidesi, çiçek fidesi, sebze tohumu ve çiçek tohum siparişlerinizi verebilirsiniz. Sosyal medya hesaplarımız facebook, instagram, twitter ve youtube’dan bizi takip edebilirsiniz.