Elma Fidanı Çeşitleri Ve Özellikleri
18-09-2021
11:02:11
Elma Fidanı Çeşitleri Ve Özellikleri
Bugün dünyadaki elma çeşitlerinin sayısı 6500’ü aşmakta olup, Türkiye’ de ise bu sayı 500’ ü geçmektedir. Ancak bunlar arasında kalite, verim yönünden yüksek ve ticari anlamda yetiştiriciliği yapılanların sayısı çok azdır.
•Jersey mac: Meyveleri orta büyüklükte yuvarlak silindir yapıdadır. Meyve kabuğu açık yeşil zemin üzerine parlak kırmızıdır. Meyve eti beyaz bol sulu aromalı ve yeme kalitesi iyidir. Meyve kabuğu incedir. Hasat olumu temmuz ortası, ortalama meyve ağırlığı 170 gr dır. Tozlayıcıları golden delicious, granny smith, vista bella dır. Depolamaya uygun değildir.
•Summer red: Ağacı güçlü ve yarı yaygın gelişir. Çok verimlidir. Tüm anaçlara uyumu iyidir. Meyve orta irilikte olup meyve kabuğu açık yeşil zemin üzerine kırmızı renkli ve sarı beneklidir. Meyve eti beyaz sert sulu ve orta tattadır. Yazlık bir çeşit olup depolama için uygun değildir. Temmuz ayının ikinci haftası başlayıp iki aşamada toplamak gerektirir. Tozlayıcıları golden delicious, granny smith ve vista bella dır.
•Galaxy Gala: Ağaçları kuvvetli ve yaygın gelişir. Çok verimlidir. Meyveleri orta irilikte sarı zemin üzerine kırmızı renkli ve belirgin boyna çizgilidir. Meyve eti krem, sert, sulu, aromalı ve tatlıdır. Ağustos ayının ilk yarısında hasat dönemine ulaşır. Tozlayıcıları golden delicious granny smith fuji, Jersey Mac tır.
•Scarler Spur: Ağacı kuvvetli yarı dik gelişir. Oldukça verimli bir çeşittir. Yarı bodur ve klasik anaçlar tercih edilir. Meyveleri uzunumsu iridir. Meyve kabuk rengi koyu kırmızıdır. Göz alıcı bir görünümü vardır. Meyve eti beyaz tatlı sert sulu ve lezzetli bir çeşittir. Ağustos ayı sonlarında hasat edilir. Tozlayıcıları golden delicious granny smith dir.
•Red Chief: Ağacı orta kuvvette yarı bodur gelişir. Oldukça verimli bir çeşittir. Yarı bodur klon anaçlara ve tohum anaçlara uyumu iyidir. Meyveleri orta iyilikte bezende iri basık şekildedir. Meyve kabuk rengi kırmızıdır. Meyve eti beyaz, tatlı sert sulu ve lezzetlidir. Soğuk hava tesislerinde uzun süre saklanabilir. Eylül ortalarında hasat edilir tozlayıcısı golden delicioustur.
•Golden Delicious: Ağaç dik- yarı dik ve orta kuvvete gelişir dağınık bir taç oluşturur. Eylül ayının ikinci haftasında hasada gelir. Meyvesi iri altın sarısı renkte silindirik konik şekildedir. Meyveleri soğuk hava depolarında mart ayının sonuna kadar saklanabilir. Dikkatli meyve seyreltilmesi yapılırsa her yıl düzenli ve bol ürün verir. Tozlayıcıları starking delicious, Starkrimson delicious , jonathan dır.
•Starkrimson Delicious: Ağacı orta kuvvette olup yarı dik gelişir. Çok verimlidir. Meyvesi iri, kırmızı morumsu renkte düzgün şekilli, çok iyi kalitededir. Eylül ortalarında hasat gerçekleşir. Tozlayıcıları golden delicious ve starkspur golden delicious tur. Meyveleri soğuk hava depolarında nisan ayına kadar saklanabilir. Elma yetiştirilen bütün bölgelere tavsiye edilir.
•Fuji: Japonya orijinlidir. Ağaçlar çok güçlü ve hızla gelişir. Bu nedenle bodur ve yarı bodur klon anaçlarına uyumu mükemmeldir. Verimli bir çeşittir. Meyvesi orta irilikte olup sarı zemin üzerine mat kırmızı renktir. Sulu sert lezzetli ve gevrektir. Soğuk hava depolarında uzun süre muhafaza edilir. Yeme kalitesi mükemmeldir. Ekim ortasında hasat edilir. Tozlayıcısı golden delicious ve granysmittir
•Grany Smith: Avustralya orijinlidir. Ağaçlar çok güçlü yarı dik ve hızla gelişim sağlar. Bodur yarı bodur ve tohum anaçlarına uyumu iyidir. Meyvesi orta irilikte, kabuğu iri parlak koyu yeşil renktedir. Meyve eti beyaz, sulu çok hoş ekşimsi tadı vardır. Depolama olayı oldukça iyidir. Tam bodur anaçlara aşılandığında ağaçlara file örtülerek gölgeleme yapılmalıdır. Aksi halde güneşten yanmalar oluşacaktır. Ekim başında hasat edilir. Tozlayıcı golden delicioustur.
•Pink Lady: Avustralya orijinlidir. Ağaçlar çok güçlü yarı dik ve hızla gelişim sağlar. Bodur yarı bodur ve tohum anaçlarına uyumu iyidir. Çöğür anaçlarına aşılandığında meyvelerde renk kaybı görülebilir. Çok verimli bir çeşittir. Meyveleri orta irilikte uzun silindir biçimindedir. Meyve açık sarı zemin üzerinde pembe renktedir. Meyve hasat zamanında birkaç ay sonra tüketildiğinde mükemmel bir lezzete ulaşır. Soğuk hava tesislerinde yaklaşık 10 ay saklanabilir. Tozlayıcıları granysmit ve fujidir. Ekim ayı içinde en son hasat edilen meyvedir.
Elma fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 774 67 77 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0542 827 69 47 numaralı whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz. Sitemiz üzerinden kredi kartı havale posta çeki ödeme yöntemlerini kullanarak Elma fidanı ve diğer satışta olan meyve fidanı çeşitlerini, sebze fidesi, çiçek fidesi, sebze tohumu ve çiçek tohum siparişlerinizi verebilirsiniz. Sosyal medya hesaplarımız facebook, instagram, twitter ve youtube’dan bizi takip edebilirsiniz.