Passiflora quadrangularis Fidanı ve Meyve Özellikleri
Passiflora
quadrangularis giant granadilla yani dev granadilla olarak
tanınmaktadır. Passiflora türleri içinde en büyük meyve bu türe aittir çok hızlı
büyüyen bu tür doğal ortamında sezonda 5 metre büyüyebilir fakat saksıda yetiştirirken daha makul boylarda
tutabilirsiniz.
Yaprakları
25 cm civarına kadar olabilir dört köşeli gövde yapısına sahiptir zaten
quadrangularis ismi buradan gelmektedir.
En sevdiğim
passiflora çiçeklerinden birine
sahip olan bu türün çiçekleri yaklaşık
12 cm genişliğindedir ve kokuludur
sadece bu güzel çiçekleri için bile yetiştirmeye değer bir bitki.
Giant
granadilla meyveleri dev ismini hak edecek şekilde 15 cm genişlik ve 30 cm boya
ulaşabilir başlangıçta yeşil olan meyve olgunlaşınca sarı renk alır.
Tropik iklim
bitkisi olan Passiflora quadrangularis nemli ortamlardan hoşlanır ve sıfır derecenin altındaki
sıcaklıklarda yaşayamaz (-1°C -2°C.)
Toprak
olarak zengin ve nemli toraklardan hoşlanır dikkat edilecek en önemli husus
yetiştireceğiniz toprağın çok iyi bir drenaja yani geçirgenliğe sahip
olmasıdır.
Olgunlaşmış
Meyvelerinin taze olarak veya içeceklere katılarak kullanıldığı belirtilmektedir.Ayrıca bildiğiniz gibi Giant
Granadilla ve bazı passiflora meyveleri passion fruit (tutku-aşk meyvesi olarak da
adlandırılır ) ve rahatlatıcı etkiye sahiptir bu yüzden meyvesini
tüketirken aşırıya kaçmamak gerekir.
Günlük
hayatta tükettiğimiz birçok meyvede olduğu gibi yapraklar, kabuk ve olmamış
çekirdeklerinin tüketilmemesi gerekir.
Sonuç olarak
evde yetiştirebileceğiniz en güzel passiflora çiçeklerinden birine sahip dev
meyveli passiflora quadrangularis güzel bir seçim olacaktır.
Gönderilecek Passiflora Fidanı Teknik Özellikleri
-Passiflora Fidan Yaşı: Gönderimi yapılan fidanların yaşı 1'dir. -Hasat Zamanı: Temmuz ayı itibariyle hasadı olmaktadır.(Hasat tarihi bölgelere göre değişebilir) -Passiflora Fidanı Hobi Amaçlı Dikim Rakımı: Her rakıma kolaylıkla dikimi yapılabilir.(Karasal iklim hariç)
-Fidan Gönderimi: Özel üretim fidan kutusu.
-Passiflora Fidanı Üretimi: Passiflora fidanı üretiminde tohumdan çimlendirme veya çelikleme yöntemi kullanılmaktadır. -Passiflora Fidanı Anacı: Passiflora fidanı üretiminde anaç kullanılmamaktadır. -Passiflora Fidan Durumu: Torbalı veya saksılı 12 ay dikilebilir -Passiflora Fidanı Mevsimsel Durumu: Passiflora fidanları yaprak dökmeyen bir bitkidir.
-Passiflora Fidanım Geldiğinde Ne Yapmalıyım: Sipariş etmiş olduğunuz fidan kolisini teslim aldığınızda hemen kolisinden çıkartınız. Fidanlarınızı hafifçe sulayın malum yol yorgunudur. Fidanınızı ilerleyen bir tarihte dikecekseniz 2-3 güne bir sulamayı ihmal etmeyiniz.
-Saksıda Passiflora Fidanı Yetiştiriciliği: Saksı içerisinde Passiflora Fidanı yetiştiriciliğinin temelinde ağaç tacının yani dal oluşumun ilk başladığı yerin saksı hizasından sonra en 15 cm olması gerekir. Taş oluşumu ne kadar aşağıdan verilebilirse o derece iyi olacaktır. Önemli olan ağacın yan dal oluşumunu aşağıdan verip bitkinin büyüyeceği yüksekliği ayarlayarak daha randımanlı meyve almaktır. Passiflora fidanı yetiştiriciliğe uygundur fakat kışın saksı içerisinde mutlaka bahara kadar bitkini meyve vermesi için gereken soğuklama süresini karşılaması için çağla oluşumu gerçekleşene kadar dış mekanda bulunmalıdır. Kullanacak olduğunuz saksı asgari 10 litrelik, kullanacak olduğunuz toprak ise çiçek toprağı olabilir.
-Passiflora Fidanı Dikim Mesafesi: Passiflora fidanlarında fidanlar arası 2 metre, sıra arası 4 metre
-Passiflora Fidanı Dikimi: Fidan dikimini buharlaşmanın en az olduğu sabah erken saatlerde veya ikindin vaktinde yapmanız tavsiye edilir. Fidan çukurunu en boy yükseklik 50-60 cm olarak şekilde kazınız, fidan çukuru tabanı 1 çay kaşığı aquasorb veriniz. Çıkan toprağa herhangi bir hayvansal gübre kesinlikle uygulamayınız. Ziraa hayvansal gübrelerde dip kurdu ve yabancı ot tohumları bulunabilir. Bunu yerine fidan çukurundan çıkan toprağa bir büyük su bardağı leonardit karıştırarak, toprağa iyice harmanlayın. Fidan çukuruna, 30 cm çıkan topraktan dolgu yapınız. Fidanı, çukura dik bir şekilde koyunuz, fidanınızın poşetini veya saksını toprağı dağıtmayacak şekilde çıkartınız. Saksı veya fidan poşeti hizasında toprakla doldurarak dikimini aşı noktası toprak üstünde 5-10 cm olacak şekilde yapınız ve fidan başına 5-15 litre arasında can suyunu veriniz. Dikim işlemini yazın yapıyorsanız muhakkak sunguard uygulaması(kaolin uygulaması) yapınız. Kışın yapıyorsanız Nisanla beraber sunguard uygulamasını yapmanızı tavsiye ederiz.
-Passiflora Fidanı Sulaması: Bulunduğu konum ve toprak yapısına göre 10-15 günde bir defa.
-Passiflora Fidanı Genel Gübreleme Bilgisi: Kışın tabandan azot ağırlıklı, çiçekler açmadan 20-30 gün önce tabandan fosfor, potasyum ağırlıklı kompoze gübre, çiçek döneminde yapraktan çinko bor içerikli meyve tutturucu gübreleme, nohut büyüklüğüne eriştikten sonra meyve irileştirici gübreleme yapılabilir.
-Passiflora Fidanı Zararlı Mücadelesi: Passiflora Fidanı fidanlarında baharla beraber fidanlarda yaprak biti zararlısı, meyve iç kurdu ve kırmızı örümcek zararlısına dikkat edilmelidir. Zararlı mücadelesinde 1 litre suya 1 kaşık sıvı yağ, 1 kaşık arap sabunu ve bir diş rendelenmiş sarımsağı 1 litre su içerisine koyun ve iyice karıştırın. Bitkinin yapraklarının hem altına hem de üstüne gelecek şekilde fısfıs yardımıyla sıkınız. Sarımsak kokusunda hoşlanmıyorsanız çıkartabilirsiniz. Her ağacı baharla beraber 1 renkli kokulu yapışkan tuzak koymakta fayda vardır.
-Passiflora Fidanı Taç Oluşumu
-Passiflora Fidanı fidanları sarılıcı tırmanıcı bir bitkidir. Fidanlara istediğiniz şekilde aynı bağ veya sarmaşık gül fidanlarında olduğu gibi istediğiniz şekilde yön verebilirsiniz.
sizden pasiflora quardangularis almıştım büyüdü yer Fethiye sahil ama çiçek açmıyor ve meyve yok ne yapmam lazım bilgi verirseniz memnun olurum.
selamlar
Mehmet Koyuncu | 05/12/2015
Stokta yok
Passiflora yı ilaç olarak biliyordum, ilk defa burada duydum bitki olduğunu. Güzel bir çiçek ama stoklarda yok. Sakinleştirici olarak her evde yetiştirilmeli :)
selamlar