Satışı Yapılan Trabzon Hurması Fidanı Hakkında Teknik Bilgiler
Tüplü Aşılı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanı Nasıl Elde Edilir-Üretilir?
Aşılı tüplü trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanı kökleri saksı içerisinde olan ,anaç(çöğür) üzerine farklı aşılama yöntemleri kullanarak yeni trabzon hurması(Cennet Meyvesi) çeşidinin elde edilmesiyle oluşan fidan demektir.Tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanı 2 şekilde üretilir.Bunlardan birincisi üretimin tamamen saksı içerisinde olması ile yapılan üretim ,2. si ise tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanlarının sökümün hemen ardından saksı veya plastik torba içerisinde alınmasıyla yapılan üretimdir.Tüplü fidanların torbaya alındıktan(şaşırtma işlemi) sonra belli bir adaptasyon süresinin geçmesi gerekir.Genelde 2. Yolla tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanı üretilmektedir.
Tüplü Aşılı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanı Üretiminde Kullanılan Anaç(çöğür) ne demektir?
Fidan üretiminde kullanılan anaç veya çöğür, aşı yapılan bitkiye denmektedir.Klasik anaçlı fidan demek o bitkinin çekirdekten yetişen bitkisine yapılan aşı ile oluşan fidan, bodur veya yarı bodur anaçlı fidan ise klon anaçlı fidanlara aşılama yöntemi ile üretilen fidan demektir.Tüplü aşılı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanı üretiminde kullanılan anaçlar, klasik anaç olarakyabani trabzon hurması(Cennet Meyvesi)anacı, kullanılmaktadır.
Tüplü Aşılı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanı Üretiminde Kullanılan Anaçlar Nedir?
Satışta olan klasik anaçlı aşılı tüplü trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanlarında kullanılan anaç klasik anaç olarakyabani trabzon hurması(Cennet Meyvesi)anacı, kullanılmaktadır.
Tüplü Aşılı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanları Ne Zaman Dikilir?-Dikilmelidir?
Tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanları fidan köklerinin hava ile teması olmadığından dolayı 12 ay boyunca dikilebilmektedir.
Tüplü Aşılı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
E-fidancim.com olarak geniş bir tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanı üretim yelpazemiz olup üretilen tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanı çeşitlerinden bazıları , fuyu trabzon hurması(Cennet Meyvesi), hachia trabzon hurması(Cennet Meyvesi), morali trabzon hurması(Cennet Meyvesi) çeşitleridir.
Tüplü Aşılı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanlarını Dikerken Nasıl Korumalıyım-Hava Şartları Sebebiyle Dikim yapamazsam Fidanları Nasıl Korurum?
Tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanlarını hava muhalefeti veya herhangi bir sebebten dolayı dikemiyorsanız ;fidanları mümkünse 4-5 güne bir sulayarak toprak zeminde bekletebilirsiniz.Toprak zemin üzerinden bekletme şansınız yok ise beton zemin üzerinde kısa süreliğine(maksimum 10 gün) bekletebilirsiniz aksi durumda beton soğuğunu alan fidanın yaprakları dökülmeye başlayacaktır.Büyük saksılı(asgari 9 litre) fidanların beton zemin üzerinde beklemesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Aşılı Tüplü Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanlarında Dikerken Nelere Dikkat Edilmeli-Nasıl Ekilmeli-Dikilmelidir?
Tüplü Aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanıçukurlarını en, boy ve yükseklik olarak 50 cm olacak şekilde kazabilirsiniz.Tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanının saksısını veya torbasını toprağı dağılmayacak şekilde çıkartınız.Fidan çukurunuza fidanı dik bir şekilde yerleştirdikten sonra fidanın aşı noktası, toprak üstünden kalacak şekilde fidan çukurunu toprakla kapatınız ve sıkıştırınız.Fidan başına 5-15 litre arasında can suyu vermeyi muhakkak veriniz.Can suyunu fidan çukurunun yarısını toprakla kapattıktan sonra 5 litre , kalan kısmını toprakla kapattıktan sonra 5 litre olacak şekilde verebilirsiniz. Daha sonra fidanın yanına destek çubuğu çakınız ve fidanı ,destek çubuğuna sekiz rakamı olacak şekilde iple bağlayınız.
Aşılı Tüplü Yabani Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Anaçlı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanlarında Dikim Mesafesi Nedir?
Aşılı yabani trabzon hurması(Cennet Meyvesi) anaçlı tüplü trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanlarını fidanlar arası 5 metre , sıralar arası 6 metre olacak şekilde dikebilirsiniz.
Tozlayıcı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanı Ne Demektir?
Tozlayıcı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanı demek bahçedeki ana çeşit olan trabzon hurması(Cennet Meyvesi)deki çiçek dönemindeki çiçeklerin ,meyveye daha fazla dönüşmesini sağlayan trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanı demektir.Bir başka deyişle döllenmeyi artırmaktadır.Tozlayıcı olan trabzon hurması(Cennet Meyvesi) çeşitleride meyve vermektedir.Tozlayıcı olmadan da tek başına dikim yapabilirsiniz fakat ağaç başına alacak olduğunuz meyve miktarı düşecektir.
2 Yaşlı Dikilen Aşılı Tüplü Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanı Ne zaman Meyve Verir?
Uygun koşullar altında dikilen yabani trabzon hurması(Cennet Meyvesi) anaçlı bir tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanından1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 4. Yıldan sonra olmaktadır.
Tüplü Aşılı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanı Satışı Nasıl olmaktadır
E-fidancim.com üzerinde tüplü trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanları 12 ay dikildiği için 12 ay boyunca satışı olmakta olup açık kök trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanlarında ise kasım ayı ile beraber açık kök trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanlarının satışına başlanmakta ve nisan ayı itibarı ile satışlar sona ermektedir.
Satışta Olan Tüplü Aşılı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanlarının Yaşı Nedir? ve Tüplü Aşılı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanları Nasıl Ambalajlanıp Gönderilmektedir?
Satışta olan tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanlarının yaşı 2 olup sadece tüplü fidan göndermek için tasarlanan özel tasarım karton kutularda gönderilmektedir.Ürünle beraber gönderilecek tüplü fidan kutusunu, tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanların hemen yanında görebilirsiniz.Ürünlerle beraber ürün dikim klavuzları gönderilmektedir.Ürün kargoda bekleme süresi maksimum 2 haftadır.
Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanı-AğacıYetiştirebilirmiyim?
Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanı-Ağacı yetiştirebilirsiniz.Yeterki güneş alan bir yer olsun.Saksıda Yetiştirmek için kullanacak olduğunuz saksı asgari ,9 litrelik bir saksı olmalıdır.Saksıda içerisinde kullanacak olduğunuz maddenin %85 i toprak geriye kalanı ise torf olmalıdır.Ev içerisinden yetiştimek için kışın fidanların soğuklamasını almasını sağlamak adına çok soğuk geçen bölgelerde 1 ay dışarıda ılıman bölgelerde ise 2 ay kadar dışarıda kalmalıdır.
TRABZON HURMASI Trabzon hurmasının anavatanı Çin'dir.Bu meyve türü çok eski tarihlerde Japonya'ya getirilmiş ve burada büyük ölçüde üretimi yapılmıştır. "Japon Elması" olarak adlandırılmakta ve halk tarafından yaz kış sevilerek yenmektedir. Türkiye'ye hangi tarihte getirildiği bilinmemekle birlikte çok eskiden beri trabzonhurması yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bir subtropik iklim meyvesi olan trabzonhurması ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Bu meyve türü kışın yapraklarını döktüğü için, daha serin bölgelerde de, özellikle Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde yetiştiriciliğine rastlanmaktadır.
TRABZONHURMASI YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇİN İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ
Trabzon hurması bir subtropik iklim meyvesidir. Bununla birlikte sıcak ılıman iklim şartlarına da adapte olmuştur. Ağacı kışın yapraklarını döktüğü için düşük kış sıcaklıklarına diğer subtropik meyve türlerine göre daha dayanıklıdır. Genel olarak -12 dereceye kadar dayanabilmekte, ayrıca -18 dereceye kadar dayanan çeşitler de bulunmaktadır.
Trabzon hurması çeşitlerinin çoğunun kış dinlenme ihtiyaçları 7,2 derecenin altında 200-400 saat kadardır. Akdeniz Bölgesi kıyı şeridinde odun gözü sürmesi, mart ayının ilk yarısında, çiçeklenme ise nisan sonlarında olmaktadır. Trabzonhurmaları geç çiçeklendikleri için erken ilkbahar donlarından etkilenmezler. Çeşitlerin meyvelerini olgunlaştırabilmeleri için 140-160 gün gibi uzun bir zaman aralığına ihtiyaçları vardır. Sertken yenebilen (tadı buruk olmayan) çeşitler, meyvelerini olgunlaştırabilmeleri için diğerlerine göre daha fazla sıcaklık toplamına ihtiyaç duyarlar.
Trabzon hurmaları yüksek hava nemi isterler ve en kaliteli meyveler nemli bölgelerden elde edilir. Hava neminin az olduğu bölgelerde sulama yapılarak iyi ürün alınabilir. Ancak bu bölgelerde meyvelerde güneş yanıklığı görülebilir, tedbir alınmalıdır.
Trabzon hurması ağaçları genel olarak rüzgarlardan zarar görmez. Ancak fazla rüzgar alan yerlerde, sonbaharda meyve olgunluk zamanında meyveler yaprak ve dallardan zarar görür ve kalitenin düşmesine neden olur. Trabzonhurması ağacının dalları çok gevrektir, bu yüzden
şiddetli rüzgar, meyve yüklü dalların kırılmasına sebep olabilir. Bu durumu önlemek için dallar mutlaka hereklerle desteklenmelidir.
Trabzon hurmaları için en uygun toprak tipi; orta ağır, organik maddece zengin ve iyi drene edilmiş derin topraklardır. PH'sı 6,5-7,0 olan topraklarda yetiştiricilik iyi sonuç verir. Bununla birlikte çok hafif topraklardan, çok ağır topraklara kadar değişik toprak tiplerine de uyum sağlar. Kireç muhtevası %20'ye kadar olan topraklarda yetişebilir.
4. TRABZON HURMASI BAHÇESİ TESİSİ
Bahçe yeri hazırlığına yaz aylarında başlanmalıdır. Beslenme ile ilgili sorunların olmaması için toprak analizi yaptırılmalı ve analiz sonuçlarına göre gerekli gübreler verilmelidir. Fazla yağış alan taban suyunun sorun olduğu yerlerde toprağın drenajı yapılmalıdır. Toprak organik maddece zengin değilse, dekara 3-4 ton çiftlik gübresi verilmeli veya yeşil gübre ile gübrelenmelidir. Sonbaharda derin bir sürüm yapılmalı ve eğer, bahçe yeri engebeli ise tesviye edilmelidir. Bahçe yeri çok meyilli ise teraslama yapılması gerekir.
Trabzon hurması meyveleri rüzgarların sebep olduğu yaprak ve küçük dalların meydana getirebileceği berelenmelere çok hassastır. Bu sebepten fazla rüzgar alan yerlerde bahçe tesisinden önce, bahçe kenarı bir veya iki sıralı olarak rüzgarkıranlarla çevrilmelidir. Selvi veya okaliptüs ağaçları rüzgarkıran olarak dikilebilir.
Dikim çukurları 60-70 cm derinlik ve genişlikte açılmalıdır. Dikim, fidanlar yapraklarını döktükten sonra başlamak üzere, ilkbahara kadar olan devrede yapılabilir. Kışları soğuk geçen yerlerde ilkbahar dikimi tercih edilmelidir.
Dikim sırasında, fidana kök budaması yapılmalıdır. Birbirine girmiş ve söküm sırasında berelenmiş olan kökler, yara yeri üzerinden kesilir. Fidanların kazık kökü fazla kısaltılmamalıdır, çünkü saçak kökleri fazla değildir. Fidanlar, fidanlıktan söküldükleri derinlikte dikilmelidir. Dikimden hemen sonra can suyu verilmelidir. Yeni dikilmiş fidanların yağış ve rüzgarların etkisi ile eğilmemesi için fidanlar hereklerle bağlanmalıdır. Dikimden sonra fidanların tepeleri 60-70 cm'den iyi gelişmiş bir göz üzerinden kesilir.
Dikilecek çeşidin seçimi yapılırken, pazar değeri yüksek olan çeşitlere önem verilmelidir. İç pazar yanında dış pazar istekleri de dikkate alınmalıdır.
Aşılı tüplü trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanı kökleri saksı içerisinde olan ,anaç(çöğür) üzerine farklı aşılama yöntemleri kullanarak yeni trabzon hurması(Cennet Meyvesi) çeşidinin elde edilmesiyle oluşan fidan demektir.Tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanı 2 şekilde üretilir.Bunlardan birincisi üretimin tamamen saksı içerisinde olması ile yapılan üretim ,2. si ise tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanlarının sökümün hemen ardından saksı veya plastik torba içerisinde alınmasıyla yapılan üretimdir.Tüplü fidanların torbaya alındıktan(şaşırtma işlemi) sonra belli bir adaptasyon süresinin geçmesi gerekir.Genelde 2. Yolla tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanı üretilmektedir.
Tüplü Aşılı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanı Üretiminde Kullanılan Anaç(çöğür) ne demektir?
Fidan üretiminde kullanılan anaç veya çöğür, aşı yapılan bitkiye denmektedir.Klasik anaçlı fidan demek o bitkinin çekirdekten yetişen bitkisine yapılan aşı ile oluşan fidan, bodur veya yarı bodur anaçlı fidan ise klon anaçlı fidanlara aşılama yöntemi ile üretilen fidan demektir.Tüplü aşılı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanı üretiminde kullanılan anaçlar, klasik anaç olarakyabani trabzon hurması(Cennet Meyvesi)anacı, kullanılmaktadır.
Tüplü Aşılı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanı Üretiminde Kullanılan Anaçlar Nedir?
Satışta olan klasik anaçlı aşılı tüplü trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanlarında kullanılan anaç klasik anaç olarakyabani trabzon hurması(Cennet Meyvesi)anacı, kullanılmaktadır.
Tüplü Aşılı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanları Ne Zaman Dikilir?-Dikilmelidir?
Tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanları fidan köklerinin hava ile teması olmadığından dolayı 12 ay boyunca dikilebilmektedir.
Tüplü Aşılı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
E-fidancim.com olarak geniş bir tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanı üretim yelpazemiz olup üretilen tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanı çeşitlerinden bazıları , fuyu trabzon hurması(Cennet Meyvesi), hachia trabzon hurması(Cennet Meyvesi), morali trabzon hurması(Cennet Meyvesi) çeşitleridir.
Tüplü Aşılı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanlarını Dikerken Nasıl Korumalıyım-Hava Şartları Sebebiyle Dikim yapamazsam Fidanları Nasıl Korurum?
Tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanlarını hava muhalefeti veya herhangi bir sebebten dolayı dikemiyorsanız ;fidanları mümkünse 4-5 güne bir sulayarak toprak zeminde bekletebilirsiniz.Toprak zemin üzerinden bekletme şansınız yok ise beton zemin üzerinde kısa süreliğine(maksimum 10 gün) bekletebilirsiniz aksi durumda beton soğuğunu alan fidanın yaprakları dökülmeye başlayacaktır.Büyük saksılı(asgari 9 litre) fidanların beton zemin üzerinde beklemesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Aşılı Tüplü Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanlarında Dikerken Nelere Dikkat Edilmeli-Nasıl Ekilmeli-Dikilmelidir?
Tüplü Aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanıçukurlarını en, boy ve yükseklik olarak 50 cm olacak şekilde kazabilirsiniz.Tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanının saksısını veya torbasını toprağı dağılmayacak şekilde çıkartınız.Fidan çukurunuza fidanı dik bir şekilde yerleştirdikten sonra fidanın aşı noktası, toprak üstünden kalacak şekilde fidan çukurunu toprakla kapatınız ve sıkıştırınız.Fidan başına 5-15 litre arasında can suyu vermeyi muhakkak veriniz.Can suyunu fidan çukurunun yarısını toprakla kapattıktan sonra 5 litre , kalan kısmını toprakla kapattıktan sonra 5 litre olacak şekilde verebilirsiniz. Daha sonra fidanın yanına destek çubuğu çakınız ve fidanı ,destek çubuğuna sekiz rakamı olacak şekilde iple bağlayınız.
Aşılı Tüplü Yabani Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Anaçlı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanlarında Dikim Mesafesi Nedir?
Aşılı yabani trabzon hurması(Cennet Meyvesi) anaçlı tüplü trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanlarını fidanlar arası 5 metre , sıralar arası 6 metre olacak şekilde dikebilirsiniz.
Tozlayıcı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanı Ne Demektir?
Tozlayıcı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanı demek bahçedeki ana çeşit olan trabzon hurması(Cennet Meyvesi)deki çiçek dönemindeki çiçeklerin ,meyveye daha fazla dönüşmesini sağlayan trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanı demektir.Bir başka deyişle döllenmeyi artırmaktadır.Tozlayıcı olan trabzon hurması(Cennet Meyvesi) çeşitleride meyve vermektedir.Tozlayıcı olmadan da tek başına dikim yapabilirsiniz fakat ağaç başına alacak olduğunuz meyve miktarı düşecektir.
2 Yaşlı Dikilen Aşılı Tüplü Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanı Ne zaman Meyve Verir?
Uygun koşullar altında dikilen yabani trabzon hurması(Cennet Meyvesi) anaçlı bir tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanından1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 4. Yıldan sonra olmaktadır.
Tüplü Aşılı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanı Satışı Nasıl olmaktadır
E-fidancim.com üzerinde tüplü trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanları 12 ay dikildiği için 12 ay boyunca satışı olmakta olup açık kök trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanlarında ise kasım ayı ile beraber açık kök trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanlarının satışına başlanmakta ve nisan ayı itibarı ile satışlar sona ermektedir.
Satışta Olan Tüplü Aşılı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanlarının Yaşı Nedir? ve Tüplü Aşılı Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanları Nasıl Ambalajlanıp Gönderilmektedir?
Satışta olan tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanlarının yaşı 2 olup sadece tüplü fidan göndermek için tasarlanan özel tasarım karton kutularda gönderilmektedir.Ürünle beraber gönderilecek tüplü fidan kutusunu, tüplü aşılı trabzon hurması(Cennet Meyvesi) fidanların hemen yanında görebilirsiniz.Ürünlerle beraber ürün dikim klavuzları gönderilmektedir.Ürün kargoda bekleme süresi maksimum 2 haftadır.
Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanı-AğacıYetiştirebilirmiyim?
Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda Trabzon hurması(Cennet Meyvesi) Fidanı-Ağacı yetiştirebilirsiniz.Yeterki güneş alan bir yer olsun.Saksıda Yetiştirmek için kullanacak olduğunuz saksı asgari ,9 litrelik bir saksı olmalıdır.Saksıda içerisinde kullanacak olduğunuz maddenin %85 i toprak geriye kalanı ise torf olmalıdır.Ev içerisinden yetiştimek için kışın fidanların soğuklamasını almasını sağlamak adına çok soğuk geçen bölgelerde 1 ay dışarıda ılıman bölgelerde ise 2 ay kadar dışarıda kalmalıdır.
TRABZON HURMASI Trabzon hurmasının anavatanı Çin'dir.Bu meyve türü çok eski tarihlerde Japonya'ya getirilmiş ve burada büyük ölçüde üretimi yapılmıştır. "Japon Elması" olarak adlandırılmakta ve halk tarafından yaz kış sevilerek yenmektedir. Türkiye'ye hangi tarihte getirildiği bilinmemekle birlikte çok eskiden beri trabzonhurması yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bir subtropik iklim meyvesi olan trabzonhurması ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Bu meyve türü kışın yapraklarını döktüğü için, daha serin bölgelerde de, özellikle Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde yetiştiriciliğine rastlanmaktadır.
TRABZONHURMASI YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇİN İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ
Trabzon hurması bir subtropik iklim meyvesidir. Bununla birlikte sıcak ılıman iklim şartlarına da adapte olmuştur. Ağacı kışın yapraklarını döktüğü için düşük kış sıcaklıklarına diğer subtropik meyve türlerine göre daha dayanıklıdır. Genel olarak -12 dereceye kadar dayanabilmekte, ayrıca -18 dereceye kadar dayanan çeşitler de bulunmaktadır.
Trabzon hurması çeşitlerinin çoğunun kış dinlenme ihtiyaçları 7,2 derecenin altında 200-400 saat kadardır. Akdeniz Bölgesi kıyı şeridinde odun gözü sürmesi, mart ayının ilk yarısında, çiçeklenme ise nisan sonlarında olmaktadır. Trabzonhurmaları geç çiçeklendikleri için erken ilkbahar donlarından etkilenmezler. Çeşitlerin meyvelerini olgunlaştırabilmeleri için 140-160 gün gibi uzun bir zaman aralığına ihtiyaçları vardır. Sertken yenebilen (tadı buruk olmayan) çeşitler, meyvelerini olgunlaştırabilmeleri için diğerlerine göre daha fazla sıcaklık toplamına ihtiyaç duyarlar.
Trabzon hurmaları yüksek hava nemi isterler ve en kaliteli meyveler nemli bölgelerden elde edilir. Hava neminin az olduğu bölgelerde sulama yapılarak iyi ürün alınabilir. Ancak bu bölgelerde meyvelerde güneş yanıklığı görülebilir, tedbir alınmalıdır.
Trabzon hurması ağaçları genel olarak rüzgarlardan zarar görmez. Ancak fazla rüzgar alan yerlerde, sonbaharda meyve olgunluk zamanında meyveler yaprak ve dallardan zarar görür ve kalitenin düşmesine neden olur. Trabzonhurması ağacının dalları çok gevrektir, bu yüzden
şiddetli rüzgar, meyve yüklü dalların kırılmasına sebep olabilir. Bu durumu önlemek için dallar mutlaka hereklerle desteklenmelidir.
Trabzon hurmaları için en uygun toprak tipi; orta ağır, organik maddece zengin ve iyi drene edilmiş derin topraklardır. PH'sı 6,5-7,0 olan topraklarda yetiştiricilik iyi sonuç verir. Bununla birlikte çok hafif topraklardan, çok ağır topraklara kadar değişik toprak tiplerine de uyum sağlar. Kireç muhtevası %20'ye kadar olan topraklarda yetişebilir.
4. TRABZON HURMASI BAHÇESİ TESİSİ
Bahçe yeri hazırlığına yaz aylarında başlanmalıdır. Beslenme ile ilgili sorunların olmaması için toprak analizi yaptırılmalı ve analiz sonuçlarına göre gerekli gübreler verilmelidir. Fazla yağış alan taban suyunun sorun olduğu yerlerde toprağın drenajı yapılmalıdır. Toprak organik maddece zengin değilse, dekara 3-4 ton çiftlik gübresi verilmeli veya yeşil gübre ile gübrelenmelidir. Sonbaharda derin bir sürüm yapılmalı ve eğer, bahçe yeri engebeli ise tesviye edilmelidir. Bahçe yeri çok meyilli ise teraslama yapılması gerekir.
Trabzon hurması meyveleri rüzgarların sebep olduğu yaprak ve küçük dalların meydana getirebileceği berelenmelere çok hassastır. Bu sebepten fazla rüzgar alan yerlerde bahçe tesisinden önce, bahçe kenarı bir veya iki sıralı olarak rüzgarkıranlarla çevrilmelidir. Selvi veya okaliptüs ağaçları rüzgarkıran olarak dikilebilir.
Dikim çukurları 60-70 cm derinlik ve genişlikte açılmalıdır. Dikim, fidanlar yapraklarını döktükten sonra başlamak üzere, ilkbahara kadar olan devrede yapılabilir. Kışları soğuk geçen yerlerde ilkbahar dikimi tercih edilmelidir.
Dikim sırasında, fidana kök budaması yapılmalıdır. Birbirine girmiş ve söküm sırasında berelenmiş olan kökler, yara yeri üzerinden kesilir. Fidanların kazık kökü fazla kısaltılmamalıdır, çünkü saçak kökleri fazla değildir. Fidanlar, fidanlıktan söküldükleri derinlikte dikilmelidir. Dikimden hemen sonra can suyu verilmelidir. Yeni dikilmiş fidanların yağış ve rüzgarların etkisi ile eğilmemesi için fidanlar hereklerle bağlanmalıdır. Dikimden sonra fidanların tepeleri 60-70 cm'den iyi gelişmiş bir göz üzerinden kesilir.
Dikilecek çeşidin seçimi yapılırken, pazar değeri yüksek olan çeşitlere önem verilmelidir. İç pazar yanında dış pazar istekleri de dikkate alınmalıdır.