Doğal Sarı Guava Tohumu(10 tohum)
Evinizin balkonunda,bahçesinde ,apartmanınızın bahçesinde rahat bir şekilde sebzeleri meyveleri kendiniz yetiştirebilirsiniz.Tohum çimlendirme yöntemleri aşağıda belirtilmiştir.
Tohum Çimlendirme Yöntemleri
1-Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştiriniz.Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat ediniz.Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz.Periyodik olarak sulama yapabilrsiniz.
2- Tohumları çimlendirmeden önce bir
müddet suda bekletiniz.Suda beklmeye aldığınız tohumları çıkarıp topraga
bırakınız(saksıda yapıyorsanız saksıyı normal toprak seviyesinin yüzde 90 kadar
elenmiş tercihen kırmızı toprakla doldurunuz ve toprağın üzerine bırakınız)
.Daha sonra üzerine ince bir torf atınız ve nemlendiriniz.(Tohumları hareket
ettirmeden bir miktar su veriniz).Nemlendirme işleminde sisleme yönteminide
kullanabilirsiniz.Sislendirme için evde bulunan herhangi boş bir camsil
temizleyicisini iyi bir şekilde temizleyerek veya hazır fısfıs
kullanabilirsiniz.Daha sonra şeffaf bir strech film ile çekiniz böylece sera
etkisi yaratarak çimlendirmeyi hızlandırın.Hergün nemini kontrol edin ve
fısfısla nemlendirmeye devam edin.Bekleme süreniz tohuma çeşidine göre
değişecektir.Bekleme boyunca nemlendirmeye devam ediniz
Sarı Guava
Üretilmesi hem tohumdan ve hem de kök filizlerinden yapılabilir. Tohumdan üretildiği takdirde, uzun zaman kuvvetli çimlenmelerini koruyan çekirdekler 20’şer m. Aralıklarla yastıklara dikilir ve bunlardan yetişen fidanlar, 2-3 çift yapraklı olduktan sonra 7,5 X 7,5 m. Aralıklarla asıl yerlerine şaşırtılır. Bundan başka çelik olarak ince dalları da kullanılabilirse de; daha kolay ve çabuk yetişmesi bakımından daima kök filizleri tercih edilmektedir. Bahçelerde meyvelerin kolaylıkla toplanabilmesi için ağaçlar bodur kalacak şekilde budanır. Guava çabuk yetişen bir bitki olduğundan, dikildikten 2-3 sene sonra meyve vermeğe başlar ve meyveler çiçek açtıktan ortalama üç ay sonra tamamen olgunlaşır. Meyvelerin kokularını muhafaza etmek için toplama işi sabahları erken yapılır. Bir ağacın ilk senelerde verdiği meyve 6-8 Kg. kadar ise de bu ürün ağaçlar yaşlandıkça aşamalı olarak 20-25 kiloya kadar yükselebilir.