Cassabanana Tohumu(5 tohum)
CASSABANANA :
Cassabanana
tropik , meyve de veren bir sarmaşıktır. Olgunlaştıklarında kırmızı
tonları alan silindirik meyveler, 60 cm boya erişebilirler. Meyvelenme
döneminden önce açan çiçekleri, en az hoş kokulu meyveleri kadar güzel
kokan sarmaşık, ılıman iklimlerde sarılarak uzayan kalıcı bir bitkidir.
Soğuğa dayanıklılığı olmayan Cassabanana, genelde bir çite ya da
sarınabileceği bir ağaca tutunması sağlanarak yetiştirilir.
Yenebilir meyvesi çoğu kez ince dilimler halinde çiğ olarak tüketilebileceği gibi, tropik anavatanında çorbalarda, ve et ızgaralarında gernitür olarak pişmiş şekilde de kullanılmaktadır. Ancak yinede en çok kokusu ve dikkat çekici kırmızı meyveleri için yetiştirilen Cassabanana, hoş kokusunu kaybetmeden ve formu bozulmadan uzun süre kapalı ortamlarda doğal oda kokusu olarak kullanılır.
Soluduğumuz tüm oda spreylerinin hatta koku vermesi için yaktığımız kokulu mumların dahi kanserojen petrol yan ürünlerinden yapıldığından; sigara kadar zararlı etkileri olduğu ispatlanmışken, Cassabanana gibi hem kolay hem de zevkle yetiştireceğiniz doğanın çözüm önerilerine kulak vermek gerekir. Herşeyin doğal bir çözümü varken biraz emek ve özenle daha sağlıklı bir yaşam aslında biraz da bize bağlı.
Cassabanana tamamen doğal tabiatın bir armağanı olup, tohumları hibrit
değildir. Hibrit olmayan bitkinin tohumlarını yetiştirdiğiniz meyveler
olgunlaştığında toplayıp, her yıl yeniden ekebilir, Mersin Adana gibi
ılıman iklim kuşaklarında çok yıllık dayanıklı bitki olarak donlardan
koruma altında yetiştirebilirsiniz.
Tohum Çimlendirme Yöntemleri
1-Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştiriniz.Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat ediniz.Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz.Periyodik olarak sulama yapabilrsiniz.
2- Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.Suda beklmeye aldığınız tohumları çıkarıp topraga bırakınız(saksıda yapıyorsanız saksıyı normal toprak seviyesinin yüzde 90 kadar elenmiş tercihen kırmızı toprakla doldurunuz ve toprağın üzerine bırakınız) .Daha sonra üzerine ince bir torf atınız ve nemlendiriniz.(Tohumları hareket ettirmeden bir miktar su veriniz).Nemlendirme işleminde sisleme yönteminide kullanabilirsiniz.Sislendirme için evde bulunan herhangi boş bir camsil temizleyicisini iyi bir şekilde temizleyerek veya hazır fısfıs kullanabilirsiniz.Daha sonra şeffaf bir strech film ile çekiniz böylece sera etkisi yaratarak çimlendirmeyi hızlandırın.Hergün nemini kontrol edin ve fısfısla nemlendirmeye devam edin.Bekleme süreniz tohuma çeşidine göre değişecektir.Bekleme boyunca nemlendirmeye devam ediniz